Izabela Janocha - doradca metodyczny edukacji wczesnoszkolnej
Działamy plastycznie on-line cz.7 Zanim zrobisz surówkę
Zachęcamy dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców zamiast wysoko przetworzonych pokarmów. Czasami jest to bardzo trudne. Spróbujmy włączyć dzieci w proces przygotowywania zdrowych, warzywnych posiłków, a będzie to sposób na polubienie kolorów i smaków jarzyn. To propozycja kreatywnego działania twórczego z wykorzystaniem warzyw całych lub pokrojonych, zanim się zrobi sałatkę, surówkę lub bardzo zdrowe i ostatnio znowu modne kiszonki. A co można zrobić z takimi warzywami i z dziećmi? Można układać na tacy, desce lub stole przeróżne kompozycje: pejzaże, portrety, wzorki, abstrakcje...a gdy nam się znudzi układanie, możemy zrobić surówkę lub wspomnianą kiszonkę.
Do wykonania zadania potrzebujemy:
-różne warzywa ( lub owoce), które możemy zjadać na surowo,
-nóż, deska do krojenia,
-miski lub talerze
-słoiki na kiszonki ( najlepsze o pojemności około 1 l),
-przyprawy do kiszonek: gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, sól, woda.
Kolejność wykonywania działań:
1. Przygotuj stanowisko pracy – zabezpiecz stół.
2. Umyj dokładnie ręce i warzywa.
3. Pokrój warzywa (poproś osobę dorosłą o pomoc) i rozłóż na talerzykach lub w miseczkach.
4. Przygotuj deskę lub tacę na której będziesz układać kompozycje.
5. Teraz puść wodze fantazji i układaj pejzaże, portrety, martwe natury i abstrakcje.
6. A kiedy ci się znudzi, zrób zdrową surówkę z jarzyn lub kiszonkę.
7. Przepis na kiszonkę:
- włóż warzywa ( np. pokrojoną kapustę, kalafior, marchew, trzy liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i łyżkę stołową gorczycy) do słoika,
-warzywa muszą ciasno wypełniać słoik),
- w litrze wody ( najlepiej przegotowanej) rozpuść łyżkę soli i zalej warzywa w słoiku,
-zakręć słoik i pozostaw w ciemnym miejscu na około 7 dni.
Smacznego!
Zanim zrobisz surówkę - film | Pobierz |