Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.    Polityka Prywatności       AKCEPTUJĘ

VI 2020 Działamy plastycznie on-line cz.7 Zanim zrobisz surówkę

Izabela Janocha - doradca metodyczny edukacji wczesnoszkolnej

Działamy plastycznie on-line cz.7 Zanim zrobisz surówkę

Zachęcamy dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców zamiast wysoko przetworzonych pokarmów. Czasami jest to bardzo trudne. Spróbujmy włączyć dzieci w proces przygotowywania zdrowych, warzywnych posiłków, a będzie to sposób na polubienie kolorów i smaków jarzyn. To propozycja kreatywnego działania  twórczego z wykorzystaniem warzyw całych lub pokrojonych, zanim się zrobi sałatkę, surówkę lub bardzo zdrowe i ostatnio znowu modne kiszonki. A co można zrobić z takimi warzywami i z dziećmi? Można układać na tacy, desce lub stole przeróżne kompozycje: pejzaże, portrety, wzorki, abstrakcje...a gdy nam się znudzi układanie, możemy zrobić surówkę lub wspomnianą kiszonkę.

Do wykonania zadania potrzebujemy:

-różne warzywa ( lub owoce), które możemy zjadać na surowo,

-nóż, deska do krojenia,

-miski lub talerze

-słoiki na kiszonki ( najlepsze o pojemności około 1 l),

-przyprawy do kiszonek: gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, sól, woda.

Kolejność wykonywania działań:

1. Przygotuj stanowisko pracy – zabezpiecz stół.

2. Umyj dokładnie ręce i warzywa.

3. Pokrój warzywa (poproś osobę dorosłą o pomoc) i rozłóż na talerzykach lub w miseczkach.

4. Przygotuj deskę lub tacę na której będziesz układać kompozycje.

5. Teraz puść wodze fantazji i układaj pejzaże, portrety, martwe natury i abstrakcje.

6. A kiedy ci się znudzi, zrób zdrową surówkę z jarzyn lub kiszonkę.

7. Przepis na kiszonkę:

- włóż warzywa ( np. pokrojoną kapustę, kalafior, marchew, trzy liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i łyżkę stołową gorczycy) do słoika,

-warzywa muszą ciasno wypełniać słoik),

- w litrze wody ( najlepiej przegotowanej) rozpuść łyżkę soli i zalej warzywa w słoiku,

-zakręć słoik i pozostaw w ciemnym miejscu na około 7 dni.

Smacznego!

Pliki do pobrania
Zanim zrobisz surówkę - filmPobierz